Barend Hovens-Bongaerts
Anna Bongaerts was de tweede dochter van Theodoor Willem en trouwde met Barend Hovens uit Venlo. Veel over haar is niet bekend maar het verhaal van het gezin Hovens-Bongaerts is wel interessant. Barend was bij de Intendanc(KNIL) , het paar verhuisde naar Soerabaja waar Barend werkte als onder-officier. Het paar was de nodige luxe gewend, er werd verteld dat Anna nadat het paar terugkwam na WO II geen idee had hoe ze het huishouden moest doen. Ze had in Soerabaja altijd bedienden gehad die dat voor haar deden. In een krantenartikel uit hun tijd in Soerarabaja is te lezen dat Barend zelfs in de gemeenteraad werd opgenomen ( weliswaar omdat de beoogde kandidaat niet wilde, maar toch). Ze kregen daar vier dochters. Namen zijn niet uitgezocht. Overigens heeft het gezin Hovens-Bongaerts ook in Makassar op Celebes en in Bandung gewoond. Adres was niet te vinden, enkel de vermelding dat Barend Hovens er diende als onder-luitenant bij de Intendance. Hij is later nog tot kaptein bevorderd.
Barend heeft een tijd in een Jappenkamp door moeten brengen. Een kaart als bewijs is te vinden bij zijn documenten. Hij zat daar samen met Wim Kan (die later bekend werd als cabaretier). Naar het schijnt is de vrouw van Wim Kan door de Japanners eens van haar hoofdhaar ontdaan omdat ze elke dag aan het hek stond om de vrijlating van haar man te eisen.
In een krantenartikel uit 1963 over Barend Hovens (waar ook de foto links bij is afgebeeld) valt te lezen dat hij heeft moeten meewerken aan de Birma-spoorlijn. Hij verteld daar ook hoe hij als onderluitenant een groot levensmiddelenkonvooi door Ned Indiƫ moest begeleiden waarbij heel veel doden zijn gevallen.
Ook na zijn pensioen bleef Barend actief. Zo was hij voornemens om met enkele bevriende kameraden een radio-omroep te stichten voor mensen die na de oorlog Nederlands- Indiƫ moesten verlaten. Het is bij een voornemen gebleven. Barend overleed in een bejaardencentrum te Venlo (1968).